30 ΧΡΟΝΙΑ ΦΥΣΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το Κέντρο
Θεωρητικής Φυσικής Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Φυσικής,
διοργανώνει την 13η Ιουνίου, εσπερίδα διαλέξεων απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό, για να γιορτάσει τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την δημιουργία του τμήματος Φυσικής.
Τρεις διάσημοι Έλληνες Φυσικοί έχουν προσκληθεί για να παρουσιάσουν τις
μοντέρνες θεωρητικές ιδέες στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών και την Kοσμολογία καθώς
και τα μεγάλα σύγχρονα πειράματα που ερευνούν τα μυστικά της φύσης στα όρια της σημερινής γνώσης!
Τα video των παρουσιάσεων είναι πλέον διαθέσιμα για κατευθείαν ακρόαση.
1. "Περιμένοντας νέες ανακαλύψεις στη Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων"
Γιάννης Ηλιόπουλος
Directeur de Recherche au CNRS
Laboratoire de Physique Theorique
Ecole Normale Superieure, Paris
O Γιάννης Ηλιόπουλος ήταν μέχρι πρόσφατα στην υψηλότερη βαθμίδα της ιεραρχίας του CNRS (Εθνικού Οργανισμού Έρευνας της Γαλλίας): "Διευθυντής Έρευνας εξαιρετικής τάξης" (Directeur de recherche, classe exceptionnelle), στο Εργαστήριο Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure στο Παρίσι. Πρόσφατα έγινε ομότιμο μέλος του εν λόγω εργαστηρίου.
Είναι ευρύτατα γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, για τις πρωτοποριακές του εργασίες που προέβλεψαν το "χαριτωμένο" κουάρκ μερικά χρόνια πριν ανακαλυφθεί από τους πειραματικούς σε συνεργασία με τους S. Glashow και L. Maiani. Είναι επίσης ο πρώτος (μαζί με τους Bouchiat και Meyer ) που επέβαλε την εξάλειψη των κβαντικών ανωμαλιών στο μοντέλο των Weinberg και Salam . Μαζί με τον μαθητή του P. Fayet, μελέτησαν τις τότε νεότευκτες υπερσυμμετρικές θεωρίες βαθμίδας και ανακάλυψαν το μηχανισμό αλλοίωσης της υπερσυμμετρίας που φέρει το όνομά τους.
Ο κ. Ηλιόπουλος υπήρξε για σειρά ετών διευθυντής του Εργαστηρίου Θεωρητικής Φυσικής της Ecole Normale Superieure. Διετέλεσε μέλος πολλών σημαντικών διεθνών επιστημονικών επιτροπών, όπως της επιτροπής επιστημονικής στρατηγικής του CERN. Από το 2002 είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.
Σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στην μοντέρνα Φυσική, του έχουν απονεμηθεί το πρώτο Αριστείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη (2002) το σημαντικό βραβείο Sakurai (1987) καθώς καί το μετάλλιο Dirac (2007).
Ο κ. Ηλιόπουλος βοήθησε ενεργά στην εξέλιξη του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης το τμήμα τον αναγόρευσε επίτιμο διδάκτορα το 2005.
2. "CERN και LHC: Το καινούργιο σύνορο της Θεμελιώδους Φυσικής"
Πάρις Σφήκας
Senior Staff member
Physics Division, CERN
και
Καθηγητής Φυσικής
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
O Πάρις Σφήκας είναι ένας από τους πιό επιφανείς Έλληνες πειραματικούς φυσικούς εν ενεργεία. Ήταν καθηγητής στο Massasuchets Institute of Technology (M.I.T.) μέχρι το 2002, ερευνητής της υψηλότερης βαθμίδας στον τομέα φυσικής του CERN, και καθηγητής από το 2001 στο Φυσικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Είναι ειδικός στον σχεδιασμό πειραματικών διατάξεων καθώς και ηλεκτρονικών συστημάτων ανιχνευτών που στοχεύουν στην διευρεύνηση καινούργιας φυσικής. Υπήρξε βασικός συντελεστής του μεγάλου πειράματος CDF στο Fermilab, USA , που ανακάλυψε το top κουάρκ την δεκαετία του 90.
Τα τελευταία 15 χρόνια είναι από τους πιό σημαντικούς παράγοντες του πειράματος CMS στο CERN, και μιάς από τις δύο μεγαλύτερες πειραματικές ομάδες στον κόσμο. Σήμερα είναι ο συντονιστής φυσικής του πειράματος CMS, έχοντας υπό την επίβλεψή του 16 ερευνητικές ομάδες και 1100 πειραματικούς φυσικούς από όλο τον κόσμο. Είναι μέλος σε όλες τις σημαντικές επιτροπές του πειράματος.
Έχει δημοσιεύσει πάνω από 300 ερευνητικές εργασίες, είναι ιδιαίτερα γνωστός παγκοσμίως για την ερευνητική του δραστηριότητα, και συμμετέχει σε πολλές επιτροπές αξιολόγησης σε Ευρώπη και Αμερική.
3."Το παρόν και το μέλλον της Αστρο-σωματιδιακής Φυσικής και Κοσμολογίας"
Σταύρος Κατσανέβας
Καθηγητής Φυσικής
Astroparticules et Cosmologie
Πανεπιστήμιο Paris VII
Ο Σταύρος Κατσανέβας είναι ένα από τα σπάνια παραδείγματα πειραματικών φυσικών που χειρίζονται την θεωρητική Φυσική με την ίδια άνεση όπως και τις πειραματικές μεθόδους. Διετέλεσε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Αθηνών και στο πανεπιστήμιο της Lyon στην Γαλλία. Έκανε πειράματα στο Fermilab, USA και στο CERN.
Σήμερα είναι καθηγητής του πανεπιστημίου Paris 7, Diderot, μέλος του εργαστηρίου APC, και υποδιευθυντής του IN2P3 (Εθνικού Ινστιτούτου Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων) του CNRS (Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας), όπου είναι υπεύθυνος για την αστροσωματιδιακή φυσική, την κοσμολογία και την φυσική των νετρίνων. Είναι επίσης διευθυντής του διεπιστημονικού προγράμματος αστροσωματιδιακής φυσικής του CNRS και μέλος του Ινστιτούτου για την Φυσική και τα Μαθηματικά του Σύμπαντος του Τόκυο.
Από το 2006 είναι ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού προγράμματος ΑΣΠΕΡΑ με στόχο την συνεργασία των Ευρωπαϊκών κρατών για την χρηματοδότηση των μεγάλων αστροσωματιδιακών προγραμμάτων του προσεχούς μέλλοντος.
Οι ερευνητικές εργασίες του αφορούν την Φυσική Στοιχειωδών Σωματιδίων, την Αστροσωματιδιακή Φυσική και εφαρμογές στην Βιοφυσική. Είναι ο δημιουργός της γεννήτριας SUSYGEN και συνυπεύθυνος για τον σχεδιασμό της δέσμης νετρίνων μεταξύ CERN και Gran Sasso . Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα νέο υβριδικό φωτοανιχνευτή υψηλής ευαισθησίας και διακριτικότητας. Έχει επίσης σχεδιάσει ένα μεγάλο διακριτικό σύστημα για έξυπνους ανιχνευτές για το πείραμα νετρίνων OPERA.
Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του στην υπερσυμμετρία. Έχει στο ενεργητικό του πολυάριθμες παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια και έχει κάνει πολλές εκλαϊκευτικές παρουσιάσεις στην Ελλάδα, Γαλλία και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Οι διαλέξεις θα διεξαχθούν στην Αίθουσα Ανδρόγεω, από 18:00 έως 22:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σύνδεσμοι που καταλήγουν σε περιγραφές της θεμελιώδους φυσικής σε Ελληνικά και Αγγλικά μπορούν να βρεθούν στην ιστοσελίδα εκλαΐκευσης του Κέντρου.